Hvordan ganger man?

kjnsdfkjsnfelsnfgl

At gange er essentielt at kunne i faget matematik, og efter plus og minus lære man at gange. Når man ganger skal man finde ud af hvad resultatet er hvis man taget et tal og lægger det sammen et bestemt antal gange.

Du ved der er tale om et gange stykke hvis der står følgende regnetegn mellem to tal: * el. x. En stjerne el. et x er det typiske symbol på at du skal gange de to tal der står på hver sin side af tegnet med hinanden.

Gange eksempel

Hvordan man ganger forstås bedst med et praktisk eksempel, så lad os tage det herunder.

Eksempel 1

Hvad er 2 gange 2? Det svare til at du skal tage 2 og lægge det sammen (plusse) med sig selv 2 gange. En anden måde at skrive 2*2 på kunne altså være: 2+2. Resultatet af 2*2 er altså:

2*2 = 4

Eksempel 2

Hvad er 5*4? I dette tilfælde bruge vi lidt højere tal for at vise hvorfor man bruge gange i stedet for plus. 5 gange 4 svare til at du tager 5 og lægger det sammen med sig selv 4 gange. En anden måde at skrive 5*4 på kunne altså være: 5+5+5+5. Resultatet af 5*4 er altså:

5*4 = 20

Eksempel 3

Lad os tage et rigtigt praktisk eksempel for at forstå brugen af gange. Emma skal dele vingummibamser ud til hele sin klasse og skal derfor vide hvor mange vingummibamser hun skal tage med. Der er 24 elever i klassen og Emma vil give hver af sine venner 2 vingummibamser, hun skal altså medbringe 24*2 vingummibamser.

24*2 = 48

Lær hvordan man regner gange

Nu kender du til det grundlæggende om gange, så lad os tage mere fat i hvordan du regner gangestykker ud – hvad er teknikken bag? Det variere alt efter hvilken type regnestykker man har med at gøre. Så længe der er tale om et-cifret tal bruger man gangetabellerne til at lave udregningen, hvis der er tale om fler-cifret tal bruger man ofte en af to metoder som jeg viser længere nede.

Gange med gangetabellerne

Første lad os se på hvordan man gange med gangetabellerne. Gangetabellerne handler i virkeligheden om at kunne lægge hvert enkelt tal sammen op til 10 gange. Man operere typisk kun med 10 gangetabeller:

  • 1-tabellen
  • 2-tabellen
  • 3-tabellen
  • 4-tabellen
  • 5-tabellen
  • 6-tabellen
  • 7-tabellen
  • 8-tabellen
  • 9-tabellen
  • 10-tabellen

I et regnestykke som 5*4 som jeg bruger i et eksempel herover, bruger man altså enten 5-tabellen (5, 10, 15, 20) fire gange og får resultatet. Eller også kan man bruge 4-tabellen 5 gange (4, 8, 12, 16, 20) og få det samme resultat.

Gange med fler-cifret tal

Der hvor gange for alvor bliver udfordrende, næsten uanset hvem du er, er når man skal gange to-cifret og tre-cifret (eller flere) tal med hinanden. Det bliver hurtigt et uoverskueligt regnestykke at lave i hovedet, og derfor findes der nogle gode simple metoder til at lave regnestykket.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *